Mesto Vodnjakov

 

To mesto ni bilo obljudeno z ljudmi kot druga mesta na tem svetu. Obljudeno je bilo z vodnjaki. Živimi vodnjaki, ampak vendarle vodnjaki.

Vodnjaki so se med seboj razlikovali, ne samo po kraju, kjer so bili izkopani, temveč tudi po ustju, torej odprtini, ki jih je povezovala z zunanjim svetom.

Nekateri vodnjaki so bili premožni in bahati, z ustji iz marmorja in žlahtnih kovin; drugi so bili skromni, iz opeke in lesa; spet drugi pa naravnost bedni, navadne luknje, izkopane v prst. 

Stiki med meščani so potekali Ob vodnjakih, od ustja do ustja, in tako so se novice hitro širile z enega na drugi konec mesta. 

Nekega dne je prišla v mesto nova moda, ki se je gotovo rodila v kaki človeški naselbini. Po tej novi modi naj bi vsako živo bitje, ki da kaj nase, veliko več nege posvečalo notranjosti kot zunanjosti. Ni pomembna površinskost, temveč vsebina. 

Tako so se vodnjaki začeli polniti s predmeti. 

Nekateri so se napolnili z nakitom, zlatniki in dragulji. Drugi, bolj praktični vodnjaki so bili polni malih gospodinjskih aparatov in bele tehnike. Drugi so dali prednost umetnosti in so se napolnili s slikami, koncertnimi klavirji in dognanimi postmodernističnimi skulpturami. Intelektualni vodnjaki pa so bili polni knjig, ideoloških manifestov in strokovnih revij. 

Minil je čas. 

Večina vodnjakov je bila že tako polnih, da niso mogli pogoltniti ničesar več. 

Vodnjaki pa niso bili vsi enaki. Nekateri so se sprijaznili s stanjem, drugi pa so pomislili, da je treba kaj ukreniti, če bodo hoteli še naprej sprejemati vase nove stvari. 

Eden od vodnjakov je prvi dal pobudo. Namesto da bi stisnil vsebino, se je domislil, da bi se razširil in tako povečal svojo zmogljivost. 

Ni dolgo trajalo, da so ga drugi posnemali. Kmalu so vsi vodnjaki vlagali večino svojih moči v širjenje, da bi našli v sebi več prostora. 

Neki majhen vodnjak, daleč od mestnega središča, je videl, kako se njegovi kolegi širijo na vse pretege. Pomislil je, da se bodo, če bo šlo tako naprej, kmalu pomešali med seboj in izgubili svojo individualnost. 

Morda ga je prav to napeljalo na misel, da je zmogljivost mogoče povečati tudi z rastjo — ampak ne v Širino, temveč v globino. Postati globlji, ne širši.

Kmalu je ugotovil, da mu vse, kar se tare v njem, onemogoča poglabljanje. Če se je hotel poglobiti, bi se moral znebiti vsebine. 

Sprva ga je bilo praznine strah; ko pa je sprevidel, da druge možnosti ni, se je lotil dela. 

Ko v njem ni bilo več predmetov, se je vse bolj poglabljal, drugi pa so se medtem polastili stvari, ki jih je zavrgel. 

Nekega dne je vodnjak, ki je rasel navznoter, doživel presenečenje: globoko v sebi, pri dnu, je našel vodo. Še nikoli ni noben vodnjak našel vode. 

Vodnjak si je opomogel od presenečenja in se začel poigravati z vodo pri dnu. Zmočil je stene, oškropil robove in nazadnje pljusnil vodo ven. 

Tisto mesto je od nekdaj močil samo dež — in ta je bil precej redek —, zato je prst okoli vodnjaka spričo vode oživela in se začela prebujati. Semena v njej so vzbrstela v travo, deteljo, cvetje in kilava stebelca, ki so se razvila v drevesa. 

Okoli daljnega vodnjaka je življenje izbruhnilo v mnogoterih barvah, zato so ga začeli klicati Vrt. 

Vsi so ga spraševali, kako mu je uspel ta čudež

Nikakršen čudež ni,« je odvrnil Vrt. »Samo po notranjosti je treba pobrskati, grebsti v globino.« 

Nemalo vodnjakov se je hotelo zgledovati po Vrtu, a jih je vse minilo, ko so ugotovili, da bi se morali izprazniti, če bi hoteli iti v globino. In tako so se raje širili naprej, da bi se lahko še bolj napolnili. 

Na drugem koncu pa je neki drug vodnjak sklenil, da bo tvegal praznino . 

Tudi v njem je privrela na dan voda. Tudi on je opljusnil svoje okolje in sčasoma ustvaril še drugo zeleno oazo v mestu. »Kaj pa boš, ko ti bo zmanjkalo vode?« so ga spraševali. 

»Ne vem, kaj še bo,« je odgovoril. »Za zdaj pa je tako, da več vode ko načrpam, več je imam.« 

Minilo je nekaj mesecev, potem pa je prišlo na dan veliko odkritje. Nekega dne sta vodnjaka po naključju ugotovila, da je voda, ki sta jo našla v sebi, iz istega vira — da ju oba napaja ista podzemna reka, ki se pretaka iz globin enega v globine drugega. Spoznala sta, da se jima odpira nova misel: da ju ne povezuje le stik od ustja do ustja, torej površinsko, kot vse druge, temveč, da ju je iskanje pripeljalo do novega, skrivnega stičišča — do globokega stika, ki ga med seboj navežejo le tisti, ki premorejo pogum, da se izpraznijo vsebine in se dokopljejo do dna svoje biti, da bi našli, kar imajo dati.

Donatorstvo

Če nam želite pomagati pri uresničevanju našega poslanstva vas vabimo, da nam s svojim prispevkom omogočite nadaljnje delovanje. Hvala za vaš nesebičen prispevek pri širjenju finančnega izobraževanja.
 


| Pravno obvestilo|

Copyright © 2017 CASHFLOW KLUB BOGATI OČKA. Vse pravice pridržane.