„Če si ogledamo življenje povprečno izobraženega, delovnega človeka, vidimo nekaj podobnega. Otrok se rodi in gre v šolo. Ponosna starša sta vznemirjena, ker je Otrok uspešen, dobiva dobre in celo odlične ocene ter je nazadnje sprejet na kolidž. Otrok diplomira, morda celo nadaljuje študij in potem, natanko kot je bilo načrtovano, začne iskati dobro, zanesljivo službo. Najde jo, morda kot zdravnik ali pravnik, morda gre delat v vojsko ali za vlado. Skratka, začne služiti denar, kreditne kartice se nabirajo, in nakupovanje se začne, če se ni že prej.

Ker ima denar, se naš mladenič odpravi v lokale, kjer se druži s sebi podobnimi prijatelji. Začne hoditi na zmenke, morda se tudi poroči. Življenje je čudovito, kajti dandanes delajo tako moški kot ženske. Dva dohodka sta pravi blagoslov. Par se počuti uspešnega, prihodnost je videti svetla, zato se odločita kupiti hišo, avto, televizor, si privoščita počitnice in imata otroke. Potreba po denarju je zdaj zelo velika. Srečna zakonca skleneta, da sta njuni karieri življenjskega pomena, zato se še bolj zakopljeta v delo in si prizadevata za napredovanja ter povišice. Dohodki se jima povečajo, nato imata še enega otroka in ugotovita, da potrebujejo večjo hišo. Se bolj trdo delata, postaneta še boljša in še bolj predana uslužbenca. Vrneta se v šolo, da bi pridobila specialistična znanja in bi lahko zaslužila še več. Morda si poiščeta še drugo zaposlitev. Njun dohodek se poveča, zato napredujeta v višji davčni razred in plačujeta višjo dohodnino, višje prispevke za pokojninsko in socialno zavarovanje. Dobivata visoke plače, a se čudita, kam jima odteka denar. Odločita se za naložbo v vzajemni sklad, hrano pa kupujeta s kreditnimi karticami. Ko otroka dopolnita peto ali šesto leto starosti, morata starša začeti varčevati za njuno šolanje, pa še za lastno pokojnino bi morala varčevati.

Ta srečni par, rojen pred petintridesetimi leti, se je za vse življenje ujel v veliko podganjo dirko. Delata za lastnike podjetja, v katerem sta zaposlena, za državo, ki ji plačujeta davke, in za banko, ki ji odplačujeta hipoteko ter dolgove, narejene s kreditnimi karticami.

Ko pride čas, svojima otrokoma svetujeta, naj pridno hodita v šolo, se borita za odlične ocene in si poiščeta varno službo. O denarju ne vesta nič, razen tega, kar sta se naučila od tistih, ki živijo na račun njune naivnosti. Vse svoje življenje bosta trdo garala. Vzorec se ponovi v naslednji delovni generaciji. To je podganja dirka."

Donatorstvo

Če nam želite pomagati pri uresničevanju našega poslanstva vas vabimo, da nam s svojim prispevkom omogočite nadaljnje delovanje. Hvala za vaš nesebičen prispevek pri širjenju finančnega izobraževanja.
 


| Pravno obvestilo|

Copyright © 2017 CASHFLOW KLUB BOGATI OČKA. Vse pravice pridržane.