Odvisnost od denarja

Znebite se odvisnosti od denarja

Ko sva bila še otroka, bogati očki meni in svojemu sinu Miku, ni plačeval za delo, ki sva ga opravljala zanj. Nekateri so zaradi tega bili zelo razburjeni, saj so mislili, da naju izkorišča. Toda bogati očka je nama z Mikom delal zares veliko uslugo.

Glavni razlog, da naju bogati očka ni plačeval za delo, ki sva ga opravljala zanj, je bil, ker ni želel, da bi postala odvisna od dela za denar. »Če postanete odvisno od denarja,« je dejal, »je to odvisnost težko odpraviti.«

Je denar droga?

Bogati očka je denar poimenoval droga, ker je opazoval ljudi, ki so bili srečni, ko so denar imeli in razburjeni ali nerazpoloženi, ko so bili brez njega. Tako kot odvisniki od heroina, ki postanejo polni energije, ko si drogo vbrizgajo ter so nerazpoloženi in vznemirjeni, kadar je nimajo.

Ugotovil je tudi, da so se ljudje, kadar je šlo za denar, z dilerji dobro počutili, a ko je beseda nanesla na druge načine zaslužka, so temu le stežka zaupali. »Pazite se moči, ki jo ima odvisnost od denarja,« je pogosto rekel. »Ko se enkrat navadiš na prejemanje denarja, postaneš odvisen od načina, kako si ga dobil.«

Povedano drugače, če prejmete denar kot zaposleni, se navadite na tak način pridobivanja. Če se navadiš ustvarjati denar s samozaposlitvijo, je pogosto težko prekiniti navezanost na zaslužek na tak način. In če se navadiš na vladne prejemke, je tudi to težko prekiniti.

Odpravite zasvojenost

Bogati očka je verjel, da je težko za ljudi, da se naučijo, kako se premakniti od zaposlene (E) ali samozaposlene (S) osebe (leva stran kvadranta denarnega toka) na lastnika podjetja (B) ali investitorja (I) (desno stran kvadranta), ker jim je težko prekiniti odvisnost od načina, na katerega so vajeni zaslužiti svoj denar.

»Najtežji del pri selitvi z leve strani kvadranta na desno stran je način razmišljanja, ki ga imate zasidranega glede načina zaslužka,« je dejal. »Je več kot le prekinitev navade. Gre za prekinitev odvisnosti.« Zato nama z Mikom nikoli ni govoril naj delava za denar, temveč naju je spodbujal, da spremeniva način kako razmišljava in se osredotočiva na rast kot osebi, namesto da služiva denar.

Prepoznajte svoje vzorce

Prvi korak pri odpravljanju odvisnosti od denarja in načina, kako denar služite, je, da prepoznate vzorce, s katerimi ga pogojujete. Pravi izziv bo sprememba, skozi katero boste morali v svoji notranjosti in kdo boste v tem procesu postali. Za nekatere je ta postopek enostaven, za druge praktično nemogoč.

Za naju s Kim je bilo najtežje, da postaneva osebi, ki ustvarjata dohodek v kvadrantih B in I, saj so naju zadrževale vse najine pretekle okoliščine in navade. Ko sva se znašla povsem na dnu in soočala z več kot enim milijonom dolarjev dolgov, medtem pa poskušala zgraditi nov posel je bilo težko, ko so nama prijatelji govorili: »Zakaj to počneta? Zakaj si ne poiščeta služb?« Še težje je bilo, ker si je del v naju želel vrniti nazaj v udobje varne plače.

Bilo nama je v pomoč, da sva se opominjala, da je ta želja po varnosti službe v resnici privzeta za okoliščine v katerih sva se znašla. Svet denarja je en velik sistem in vsakdo od nas deluje po določenih vzorcih znotraj tega sistema.

E - dela za sistem

S - je sistem

B - ustvarja, je lastnik in nadzoruje sistem

I - investira denar v sistem

»Ko oseba začuti potrebo po denarju,« je dejal bogati očka, »si bo E poiskal službo, S bo naredil nekaj sam, B bo ustvaril ali kupil sistem, ki ustvarja denar, jaz pa bom iskal priložnost za investiranje v sredstva, ki mi bo ustvarilo še več denarja.«

Da bi odpravili odvisnost od denarja in način, kako ga ustvarjate, zahteva razumevanje teh vzorcev in poznavanje vašega delovanja ko se soočite s strahom.

Osredotočite se na svojo strast

Ko enkrat poznate vzorce za služenje denarja in svoj odziv, ko resnično potrebujete denar, je ključnega pomena, da se osvobodite od odvisnosti do denarja in načina, kako ga služite, da ste osredotočeni na svojo strast in ne na služenje denarja. Naj vas bolj skrbi, da ohranite svoje sanje žive kot pa finančno preživetje.

Strah pogosto potisne naše sanje na stran. Potreben je močan namen in pogum, da smo osredotočeni na svojo strast in sanje, ko nas je strah, vendar pa je to edina pot naprej. Najlažje in najbolj naravno je odnehati. Spremembe se nikoli ne zgodijo na ta način.

Še danes preučite, kako živite. Ali sledite vzorcem, ki jih povzroča vaša odvisnost od denarja? Ali premagate svojo odvisnost in sledite svoji strasti in sanjam.?

Donatorstvo

Če nam želite pomagati pri uresničevanju našega poslanstva vas vabimo, da nam s svojim prispevkom omogočite nadaljnje delovanje. Hvala za vaš nesebičen prispevek pri širjenju finančnega izobraževanja.
 


| Pravno obvestilo|

Copyright © 2017 CASHFLOW KLUB BOGATI OČKA. Vse pravice pridržane.